Realizacja pierwszego zadania „Być dobrym jak chleb” z bloku tematycznego V Międzynarodowego Programu Edukacyjnego „Piękna Nasza Polska Cała”.
15 marca – dzień piekarza i cukiernika – to znakomita okazja, by uświadomić dzieciom, ile trudu trzeba włożyć w upieczenie bochenka chleba. Należy kupić i przygotować produkty, odmierzyć określoną ilość mąki, drożdży, wody itd…, wyrobić ciasto, poczekać, aż wyrośnie. Bławatki z wielkim zaangażowaniem przygotowywały swój chleb. Każde dziecko przyłożyło się do pracy. Kiedy nasz chleb piekł się w piekarniku, w całym przedszkolu unosił się aromat, który dzieci od razu rozpoznały. Tak dobrze może pachnieć tylko dobry chleb. A jak bardzo smakował dzieciom? Tak bardzo, ze nie został nawet kawałeczek na jutro. Dzieci formułowały piękne zdania – że chleb był pyszny, że „niebo w gębie”, że chciałyby w domu też upiec chleb, z Rodzicami.
Chleb od wieków był nie tylko pożywieniem, ale i symbolem – dostatku, gościnności, szczęścia. W polskiej kulturze zawsze darzony był szczególnym szacunkiem. W dzisiejszych czasach również przekazujemy dzieciom, że chleba nie wolno wyrzucać i marnować. Mamy nadzieję, że Bławatki będą długo pamiętać pieczenie chleba w przedszkolu, jego zapach i radość ze wspólnej pracy i jedzenia.